Gaļas izvēle ir atbildīgs solis, no kura būs atkarīga ne tikai ēdiena garša un mājinieku vērtējums, bet arī ģimenes locekļu fiziskā labsajūta. Atklāsim, kā pareizi izvēlēties svaigu gaļu.
Gaļas mērķis un veids
Protams, vispirms ir jāizlemj, kāda veida gaļa un no kuras daļas ir vislabāk piemērota noteiktiem mērķiem. Galu galā būtu principiāli nepareizi ņemt ribiņas, ja vēlaties pagatavot sulīgu vārītu cūkgaļu, tāpat kā būtu nepareizi dot priekšroku mīkstajai filejai, kad jums nepieciešama pavisam cita gaļa.
Un, protams, ir svarīgi neaizmirst par tā izcelsmi. Galu galā mājputnu gaļai, cūkgaļai vai liellopu gaļai ir dažādi mērķi, par kuriem arī ir jādomā iepriekš. Pirms dodaties iepirkties, padomājiet, ko vēlaties pagatavot un kāda gaļa jums būs nepieciešama. It īpaši, ja runa ir par liellopu vai cūkgaļas iegādi.
Krāsa
Vēl viena svarīga detaļa būs krāsu pārzināšana. Labai gaļai ir tikai sarkanas nokrāsas, kas nozīmē, ka uz vērtīgā gabala nedrīkst būt dzelteni, zaļi, melni, brūni vai kādi citi plankumi vai traipi. Tas liek domāt, ka gaļa ir nogulējusi jau ilgu laiku vai arī tā tika reanimēta ar ķimikālijām pārdošanai.
Arī ar mangānu ir ļoti viegli neiekrist – pievērsiet uzmanību kauliem un taukiem, kas nedrīkst būt sārti. Svarīgi arī atcerēties, ka atkarībā no gaļas veida krāsa mainīsies. Tātad teļa gaļa ir spilgti rozā, cūkgaļa ir nedaudz sārta, liellopu gaļa ir tumši sarkana, un jēra gaļa ir tumšākā no visiem gaļas veidiem.
Tauki
Atkarībā no tā, kādu gaļu izvēlaties, pievērsiet uzmanību tauku slānim. Lielākoties tas ir visur un ievērojami vienkāršo cepšanas un sautēšanas procesu. Tāpēc gaļas taukiem jābūt svaigiem, ideālā gadījumā bālganiem, un, ja mēs runājam par cūkgaļu, tad ar raksturīgu taukainu rozā nokrāsu.
Nekādā gadījumā nedrīkst ēst gaļu, ja tajā ir dzeltenīgi tauki. Tas nozīmē, ka kaušanai izvēlēts vecs dzīvnieks, kura gaļa būs stingra un nedaudz rūgta.
Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!
Tevi noteikti interesēs
- Vīramāte paziņoja, lai atbrīvojam savu Jūrmalas māju, ka viņa tur svinēs ar radiem Ziemassvētkus, bet es neklusēju
- Biezpiena sacepums “Viss pa 3”: maigs, aromātisks un viegli pagatavojams gardums visai ģimenei
- Vairāki Latvijas veikali ir nolēmuši saīsināt savu darbalaiku: ”Šī iemesla dēļ mēs slēgsim ātrāk”
- Kā mēnešiem ilgi uzglabāt atvērtus marinētus gurķus: dalos ar padomu, kas pārsteidz pat manu vecmāmiņu
- Gulēju viens savā Rīgas dzīvoklī, kad pēkšņi sajutu, ka kāds nolaiza manu roku — un tas nebija kaķis
- Ko uzvilkt, sagaidot Ugunīgo Zirgu, lai viss gads būtu “apzeltīts”: veiksmes krāsas saskaņā ar Zodiaka zīmi









